Hoe kan ik SVG afbeeldingen in WordPress gebruiken?

Hoe kan ik SVG afbeeldingen in WordPress gebruiken?

In de media library van WordPress kun je standaard vele verschillende soorten type bestanden uploaden. Echter 1 veel gebruikt formaat niet: SVG. Je krijgt dan de melding “Dit bestandstype is niet toegestaan in verband met veiligheidsredenen.”. Waarom de upload van SVG-bestanden standaard wordt geblokkeerd en hoe je dit kunt oplossen lees je hier.

Wat is een SVG?

SVG staat voor Scalable Vector Graphics. In tegenstelling tot ander mediabestanden, zoals jpg en png, bestaat een SVG-bestand niet uit pixels maar geeft het een beschrijving weer van de lijnen en kleuren in het bestand zelf. Op basis van deze beschrijving kan een browser er een afbeelding van maken. Voordeel van dit bestandformaat is dat een SVG-bestand schaalbaar wordt. Het kan zo groot op je website worden gezet als je wilt zonder dat deze onscherp wordt. Wordt de afbeelding te complex dan loopt de bestandsgrootte snel op. SVG-bestanden zijn daarom erg geschikt voor logo’s en iconen. Voor foto’s kun je beter pixel bestandsformaten gebruiken. Voor meer informatie over afbeeldingen kun je het artikel “Optimaliseer je website afbeeldingen in 3 stappen” lezen.

Waarom kan ik SVG-bestanden niet standaard uploaden?

Het is in WordPress niet mogelijk om SVG-bestanden te uploaden in verband met beveiliging. SVG-bestanden kunnen namelijk ook javascript code bevatten wat vervolgens misbruikt kan worden om malware te verspreiden en andere websites aan te vallen. Om deze reden hebben de makers van WordPress besloten om dit bestandsformaat standaard te blokkeren.

Maar als ik het toch wil?

Save SVG plugin

De beste manier is om de plugin Safe SVG te installeren. Naast dat je hiermee SVG-bestanden kunt uploaden zorgt deze plugin er ook voor dat de inhoud van de SVG-bestanden wordt opgeschoond van vele potentiƫle kwetsbaarheden. Als je daarnaast ook zorgt voor een goede veilige hostingomgeving is het risico dat je via SVG-bestanden kwetsbaar bent heel beperkt.

Conclusie

Dat je SVG-bestanden niet standaard kunt gebruiken in WordPress is een begrijpelijke keuze gezien de risico’s. Maar in combinatie met een goede veilige websiteomgeving en de Safe SVG plugin kun je genieten van de voordelen die SVG-bestanden biedt zonder jouw website veiligheid in gevaar te brengen.

Andere blogs